Το RESPECT CUP, δίνει τη δυνατότητα σε ακαδημίες ποδοσφαίρου να γνωρίσουν τη χαρά του Αθλητισμού και του συναγωνισμού με τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Βασική επιδίωξη των αγώνων είναι τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της υπέρβασης.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ RESPECT CUP

Σκοπός

Η διοργάνωση των πρωταθλημάτων έχει σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των παιδιών στον αθλητισμό, τη συνολική καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους, τη συνέχιση της αθλητικής παράδοσης της χώρας μας, καθώς και την εκπροσώπησή της σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.

Πέραν όμως του γενικού σκοπού επιδιώκονται και οι παρακάτω επί μέρους στόχοι.

Στόχοι

Σωματικοί – ψυχοκινητικοί

 • Καλλιέργεια και ανάδειξη των φυσικών ικανοτήτων και κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Συναισθηματικοί

 • Καλλιέργεια κοινωνικών αρετών όπως: ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, συμμετοχή, επικοινωνία, αλληλοβοήθεια, αυτοεκτίμηση, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση.
 • Διαμόρφωση στάσεων αποδοχής των κανόνων και των αποφάσεων των κριτών.
 • Βίωση της ψυχαγωγίας και της χαράς που πηγάζει από τη συμμετοχή στον αγώνα.
 • Ανάπτυξη της αγωνιστικότητας και του συναγωνισμού.
 • Δημιουργία βιωμάτων που συνδέονται με την υψηλή επίδοση και τη νίκη του καλύτερου.
 • Καλλιέργεια ηθικών αρετών όπως σεβασμός του αντιπάλου, φίλαθλο πνεύμα, συνετή αντιμετώπιση της νίκης και της ήττας.

Γνωστικοί

 • Καλλιέργεια της αγάπης για τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.
 • Προτροπή για ενεργό αθλητική δράση και δια βίου άσκηση.
 • Κριτική αντιμετώπιση των αρνητικών φαινομένων που εμφανίζονται στον αθλητισμό.
 • Εμβάθυνση στη γνώση των κανονισμών, της στρατηγικής και της τακτικής των αθλημάτων και αγωνισμάτων.

Είναι κοινή εμπειρική διαπίστωση, η οποία όμως επιβεβαιώνεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, ότι ούτε ο σκοπός, ούτε οι περισσότεροι από τους στόχους ικανοποιήθηκαν από τον τρόπο οργάνωσης των υφιστάμενων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, κυρίως λόγω του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των πρωταθλημάτων.

Το RESPECT CUP αποδοκιμάζει τον άκρατο ανταγωνισμό, αντί του υγιούς συναγωνισμού.

Βασική επιδίωξη είναι τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από τον κάθε αγώνα τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της υπέρβασης.

Προκειμένου να «μεταδίδονται» όλα τα παραπάνω μηνύματα μέσα από ένα «τίτλο», ονομάζουμε τους αγώνες «RESPECT CUP – ΣΕΒΑΣΜΟΣ στο παιδί και το παιχνίδι».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, για να επιτύχουν και να καταξιωθούν στη κοινωνική συνείδηση το «RESPECT CUP» είναι απαραίτητη η σε βάθος σχεδίαση, ο κατάλληλος προγραμματισμός, η άψογη οργάνωση και η σύνδεση με την τοπική αθλητική κοινότητα και κουλτούρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια τους βασικούς άξονες για την οργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου «RESPECTCUP», αλλά επισημαίνουμε ότι το σπουδαιότερο ρόλο θα διαδραματίσουν ο πλήρης και έγκαιρος σχεδιασμός και προγραμματισμός, καθώς και οι κατευθύνσεις που θα μας παρέχουν οι ακαδημίες-συνεργάτες του τουρνουά.

 • Οι «Αγώνες του RESPECTCUP» διεξάγονται κυρίως Σαββάτο ή Κυριακή από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο. Εξαιρούνται οι σχολικές και οι επίσημες αργίες.
 • Τo RESPECTCUP καλύπτει τις παρακάτω ηλικιακές κατηγορίες.
ΚατηγορίαΈτος γέννησηςΓήπεδο
Κ18-ΕΦΗΒΟΙ2003-200411×11
Κ17-ΕΦΗΒΟΙ200511×11
Κ16-ΠΑΙΔΕΣ2006-200711χ11
Κ14-ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ2008-200911χ11
Κ13-ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ  K12-JUNIORS              K11-JUNIORS  K10-PROJUNIORS  K9-PROJUNIORS  K8-ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ2009 2010-2011 2011 2012-2013 2013 2014-2015    11χ11       9×9       9×9       7×7       7×7       5χ5
K7-Κ6-ΒΑΒΙΝΙ2015-…      3×3
       
 • Συμμετέχουν πολλές ομάδες από το κάθε ακαδημία. Δεν συμμετέχουν μόνο οι «καλοί». Οι ομάδες από κάθε ακαδημία θα δημιουργούνται ελεύθερα από τους υπευθύνους των ακαδημιών. Κάθε ομάδα προβλέπεται ότι θα συμμετέχει σε τουλάχιστον 30 επίσημους αγώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, με το κατάλληλο διάλλειμα για την

ανάληψη δυνάμεων. Για να γίνει αυτό προβλέπονται αγώνες με κατάλληλη χρονική διάρκεια σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης υποδομών ποδοσφαίρου.

 • Ο ετήσιος προγραμματισμός του RESPECT CUP προβλέπει επίσης την διοργάνωση συμπληρωματικών τουρνουά ποδοσφαίρου όπως για παράδειγμα Χριστουγεννιάτικο, Πασχαλινό, Καλοκαιρινό, κ.α.. Τα τουρνουά διοργανώνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 • Στον ετήσιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται μικτοί ή αμιγείς αγώνες για παιδιά (αγόρια/κορίτσια) και παιδιά ΑμεΑ που μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο.
 • Να υπάρχει ο συντονισμός και συνεργασία με τις συμμετέχοντες ακαδημίες ποδοσφαίρου. Οι ακαδημίες να οργανώνουν και να συντονίζουν τις ομάδες της ακαδημίας τους.
 • Όχι στους Knock Out Αγώνες και στα πέναλτυ (κατηγορίες U7-Αστεράκια, U9-Projunior).

Διπλώματα Συμμετοχής σε όλους.

 • To RESPECT CUP παροτρύνει τις ακαδημίες να προετοιμάζουν τη δημιουργία πολλών ομάδων. Πρωταρχική επιδίωξη η άθληση για όλες και όλους.
 • Οι ακαδημίες να προετοιμάζουν και να πρωτοστατούν σε θέματα αθλητικού ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι». Αυτός ο ρόλος ΕΙΝΑΙ κυρίαρχος. Έτσι υπηρετείται το όραμα των «Αγώνων RESPECT CUP» να προκύψουν οι αυριανοί Δια Βίου Ασκούμενοι καθώς και οι –σωστοί– αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φίλαθλοι.
 • Σε κάθε διοργάνωση του RESPECT CUP υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, ιατρικής κάλυψης που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε παιδικούς αγώνες ποδοσφαίρου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 • Προώθηση σχετικού υλικού RESPECT CUP στις ακαδημίες.
 • Ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές στους χώρους της ακαδημίας.
 • Συνεχής υποστήριξη και ενημέρωση.
 • Προβολή στο διαδίκτυο (web sites, μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook/twitter).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Το Respect CUP περιλαμβάνει προκριματικούς αγώνες τα πρώτα 4 σαβ/κυρ του Οκτωβρίου με ορισμό από την διοργανώτριαΜε το τέλος του προκριματικού γύρου δημιουργούνται όμιλοι ανάλογα με την δυναμικότητα.Οι ηλικίες u18 & u9 συμμετέχουν από την αρχή σε

ομίλους(χωρίς προκριματικά).

Στο τέλος κάθε επιμέρους διοργάνωσης οργανώνεται η τελική φάση (final round) στην οποία συμμετέχουν οι 4 πρώτες νικήτριες ομάδες ανά όμιλο.Η τελική φάση έχει τον χαρακτήρα της

«γιορτής του Respect CUP» στην οποία ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα απονεμηθούν βραβεία

Στον προκριματικό γύρο οι ομάδες παίζουν ένα παιχνίδι εναντίον του άλλου (με ορισμό για τις 3 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

και επαίνοι σε όλους.

Ηλικιακές ομάδες Κ18-Κ16-Κ14-Κ12-Κ10-Κ8-Κ6

Προκριματικά (Οκτώβριος)

Φάση των ομίλων (Νοέμβριος-Μάρτιος)

Οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των 8 ή 10 ή 12 ομάδων, που παίζουν εντός και εκτός από κάθε ένα από τους αντιπάλους τους. Οι τρεις πρώτες ομάδες είναι οι πρωταθλήτριες,Σε

περίπτωση δύο ομίλων ίδιας δυναμικότητας ακολουθεί η φάση play off με χιαστί συναντήσεις των δύο πρώτων ανά όμιλο.Οι νικητές θα παίξουν στον τελικό και οι ηττημένοι στον μικρό

τελικό. Ο τελικός είναι ένας αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο.

Ηλικιακές ομάδες Κ10-Κ8-Κ6

Για τις ηλιακές ομάδες Κ10-Projunior διοργανώνονται δύο πρωταθλήματα-τουρνουά σε ολόκληρη την αγωνιστική χρονιά. Το χειμερινό πρωτάθλημα Respect Winter CUP (Οκτώβριος- Μάρτιος) και το εαρινό πρωτάθλημα Respect Easter CUP (Απρίλιος-Ιούνιος).

Οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των 10 η κ 12 ομάδων που παίζουν εντός και εκτός από κάθε ένα από τους αντιπάλους τους. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου απονέμεται κύπελλο σε όλες τις ομάδες και διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους αθλητές ανεξάρτητα την βαθμολογική τους θέση.

Για τις ηλιακές ομάδες Κ8-Ασυεράκια και Κ6-ΒΑΒΙΝΙ θα διοργανώνονται αγώνες κάθε 15 μέρες χωρίς σκορ και βαθμολογία.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή αθλητική χρονιά, καλύτερη και περισσότερη αθλητική παιδεία στα παιδιά, τους γονείς, τους προπονητές και τους φιλάθλους.

Αποδοχή όρων και κανονισμών του RESPECTCUP

Η συμμετοχή στο RESPECTCUP γίνεται μετά από δήλωση συμμετοχής του ενδιαφερόμενου σωματείου ή club. Η διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για πιθανούς τραυματισμούς αθλητών στο ετήσιο τουρνουά ή στα εποχιακά event. Οι αθλητές αγωνίζονται με γονική συναίνεση και με ευθύνη των σωματείων τους. Με την έναρξη των δραστηριοτήτων οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να έχουν ενημερωθεί και αυτόματα αποδεχθεί τα παραπάνω.

Το RESPECTCUP τελεί υπό την αιγίδα των Ενώσεων ΕΠΣΑ-ΕΠΣΑΝΑ-ΕΠΣΠ.

Ισχύουν οι κανόνες της ΕΠΟ όπως ανανεώνονται κάθε χρόνο.